Ruta Ornitològica per l’Estany d’Ivars i Vila-Sana

Informació de contacte:

 

 

Ruta Ornitològica per l’Estany d’Ivars i Vila-Sana


 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

 






  •  
    • Dificultat: baixa
    • Recorregut: 3 km
    • Itinerari: espai natural de l’estany d’Ivars i Vila-sana
    • Inici: des de la zona d’aparcament d’Ivars o des de la zona d’aparcament de Vila-sana. El recorregut enllaça les dues zones.
    • Ruta: natural/aigua
    • Consells
      1. - Recomanable dur material d’observació: binocles i/o telescopi, i guies identificatives.
       
      1. - La primera hora del dia i del vespre són els millors moments per fer observació d’ocells.
       
    •  
    •  
    •  
    Amb la recuperació de l’estany d’Ivars i Vila-sana s’ha fet realitat el vell somni reivindicat per molta gent. En efecte, aquest estany va ser dessecat l’any 1951 per convertir les seves terres en camps de conreu. La transformació ecològica i paisatgística, arran de la seva recuperació l’any 2005, ha estat espectacular i plenament satisfactòria. Fins i tot des del punt de vista ornitològic s’han superat les expectatives inicials, esdevenint en poc temps una de les principals zones humides del país.
     
    Torre de l'Estany
    En aquest punt de l’itinerari, a banda de poder gaudir d’una de les vistes més espectaculars de l’estany, també podrem observar amb facilitat espècies d’aus com la fotja, els ànecs collverd, la polla d’aigua i grans volades de falciots i orenetes. D’altra banda, arran d’aigua o en zones poc profundes, sempre estàtic i amatent per a la pesca podem trobar el bernat pescaire. 
     
    Aguait de Vila-Sana
    El següent punt de parada obligatori seria aquest aguait, construït amb tàpia, amb la particularitat de ser situat davant d’una antiga filera d’arbres actualment negats, que fan una funció de posadors i dormidors per a moltes aus com l’esplugabous (a la sortida o a la posta del sol se’n poden comptabilitzar uns 400 exemplars). El corb marí, ocell d’hivernada a l’estany, se suma al posador fent d’aquests arbres adornats un atractiu interessant.
     
    Mirador Vallmajor
    Un dels punts d’observació més alts de l’estany d’Ivars i Vila-sana, ens permet obtenir una panoràmica privilegiada de l’espai. També s’hi poden observar aus tan destacades com la polla blava, l’agró roig i diferents espècies d’ànecs com l’ànec cullerot, el xarxet comú, el xibec o l’abundant ànec collverd. Els limícoles, que prefereixen zones amb poca profunditat d’aigua, també hi proliferen, com l’aparentment fràgil cames-llargues.
     
    Aguait Saulons del Suat
    De fusta, adaptat i amb dues plantes, té una vista immillorable sobre l’illa més gran de l’estany, on podem observar una colònia de gavines rialleres i amb molta sort alguna parella de gavines capnegres. També hi són habituals els gavians argentats i a l’hivern grans volades de fredelugues.
     
    Aguait d'Ivars
    Construït també amb tàpia, el trobem prop del canyisser de depuració, lloc d’entrada d’aigua i filtre natural abans d’entrar pròpiament a l’estany. D’altra banda, és un hàbitat interessant per a moltes espècies de passeriformes i zona de nidificació per exemple de l’arpella. Des d’aquest aguait també podem observar el cabussó emplomallat, el cabusset, la polla blava o petits passeriformes com el teixidor, el balquer o la boscarla de canyar.
     
    Mirador termenal
    Gairebé a mig camí de l’itinerari ens trobem amb una gran finestra, en forma de balcó de fusta, que s’endinsa a l’estany. En efecte, aquesta passarel·la de fusta, que sovint actua com a posador de gavines, també permet observar els ànecs i les fotges habituals a l’estany.