Ruta de l´Àguila pel Montsec

Informació de contacte:

 

 

Ruta de l´Àguila pel Montsec


 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • Ruta de l'Àguila
  El sol surt per l'est, l'àguila per l'oest. La ruta de l'àguila segueix un eix est-oest a la meitat sud del Montsec (la Noguera). Els 70 kilòmetres que aproximadament separen les poblacions d'Artesa de Segre i Ivars d'Urgell és el territori per excel·lència de l'àguila. Aquí és possible veure-hi fins a 4 espècies diferents d'àguila, incloent les Àguiles Daurada, Calçada, Marcenca i Cuabarrada. Sobre tot l'Àguila Cuabarrada, una espècie que malauradament  és escassa i en declivi però que sortosament encara habita dins dels límits rocosos del Montsec.
   
  Notes sobre el itineraris:
  Les distàncies que es donen son aproximades i la durada s'estima seguint un ritme més o menys relaxat. 
  (E) = Visitant estival
  (H) = Només present durant l'hivern
  Algunes especies normalment són abundants i relativament fàcils de detectar a l'hàbitat apropiat, mentre que altres són escasses i recorren grans distàncies. Aquest és el cas del Trencalòs i de l'Àguila Cuabarrada – si tens prou sort i els pots veure, aleshores gaudeix de l'experiència!.
  Les principals especies s'han dividit en dos grups:
  (i)  Relativament fàcils de veure en l'hàbitat apropiat i en l'època de l'any apropiada.
  (ii) Present a la zona però de vegades difícil d'observar.
  Qualsevol dels itineraris que trieu dels 7 que us ofereix  la ruta de l'àguila, us farà gaudir d'una gran diversitat d'hàbitats que obren un ampli ventall d'aus excitants i atractives.
   
   
   
  Oriol
   

  Distància: 6 kms, 2 hores.
  Característiques: Una ruta fàcil a per camí i carretera.
  Accés: Via la carretera cap a Montsonís des d'Artesa de Segre.    
  Lloc de sortida: 335529 4639879. El gir a la zona on es troben els contenidors, just abans del Santuari de Salgar. 
  Indicacions: Seguir aquesta ruta a peu des del lloc de sortida recomanat. Escolteu els sons, oloreu les flaires i observeu la vida salvatge entre els alzinars baixos, els boscs de ribera i els afloraments rocosos que marquen el caràcter d'aquest itinerari. Una curta passejada pel càmping, ara abandonat, és una bona manera de veure molts ocells associats al Riu Segre i al seu entorn.
  Des d'aquí, seguir el camí que porta a Rubió de Dalt com a mínim fins a la font  (Font del Munt). Que no us passi per alt l'emplaçament de la metralladora excavat a la roca!
  Espècies principals:
  (i) Agró Roig (E), Voltor Comú, Águila Marcenca (E), Cuereta Torrentera, Tallarol de Garriga (E), Mosquiter Pàl·lid (E), Bruel, Raspinell Comú, Oriol (E) (ii) Àguila Cuabarrada, Blauet, Pardal Roquer.
   
  Tallareta Cuallarga
  Distància: 4 kms, 1-2 hores.
  Característiques:Curt però força costerut.
  Accés: Via la Foradada i Rubió de Dalt.
  Lloc de sortida: 330689 4637972. A la zona més a l'est del Tossal de Boada, indicat per una senyal. S'arriba a aquest punt tot seguint el camí que surt des de la carretera que uneix Rubió de Dalt i Rubió del Mig.
  Indicacions: El repetidor visible al cim de la muntanya coneguda com Tossal de Boada marca la destinació. El sender marcat sembla desaparèixer més enllà d'una granja en ruïnes però el terreny es puja fàcilment i no hi ha perill de perdre's. Admirar les vistes des de la carena abans de tornar per allà on hem vingut.
  Espècies principals:
  (i) Voltor Comú, Àguila Marcenca (E), Cogullada Fosca, Cotoliu, Còlit Ros (E), Tallareta Cuallarga, Capsigrany (E), Gratapalles, Sit Negre.
  (ii) Astor (H), Esmerla (H).
   
   
   
   
   
   
   
   
  Àguila Cuabarrada
   
  Distància: 8 kms, 2-3 hores.
  Característiques: Fàcil, amb pendents moderades.
  Accés: Via Camarasa.
  Lloc de sortida: 325465 4638682. des del senyal “Cubells 10km, St. Jordi 4km”, 2 km al llarg del camí que surt de Camarasa. Una extensió opcional, 4 kilòmetres en total, seria començar des del poble de Camarasa.. 
  Indicacions: Aparcar prop del senyal i seguir a peu. Aquest itinerari ofereix formacions rocoses interessants, conreus d'ametllers, matollars i solitud. L'ermita de Sant Jordi domina una panoràmica de vistes immillorables i una bona ocasió per veure l'Àguila Cuabarrada sobrevolant als seus dominis. Tornar pel mateix camí. 
  Espècies principals:
  (i) Voltor Comú, Àguila Marcenca (E), Abellerol (E), Cogullada Fosca, Cotoliu, Merla Blava, Tallarol Emmascarat (E), Tallarol Capnegre, Tallareta Cuallarga, Mosquiter Pàl·lid (E).
  (ii) Àguila Cuabarrada, Duc, Còlit Negre.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Blauet
  Distància: 8 kms, 2-3 hores.
  Característiques: Plana i còmoda. 
  Accés: Via Balaguer i Gerb o Camarasa i Sant Llorenç de Montgai.
  Lloc de sortida: 320235 4636735. El camí que queda al davant del càmping i que va vorejant l'embassament de Sant Llorenç de Montgai fins a la presa
  Indicacions: Seguir el camí, creuar la presa i endinsar-se al bosc de l'esquerra. El camí porta fins la carretera de Camarasa a Sant Llorenç de Montgai, que es pot seguir per retornar al lloc d'on s'ha sortit o, si es prefereix, tornar endarrere pel mateix camí per on s'ha vingut.
  Espècies principals: 
  (i) Cabussó Emplomallat, Agró Roig (E), Voltor Comú, Picot Garser Gros, Blauet, Cuereta Torrentera, Bruel, Raspinell Comú, Gratapalles.
  (ii) Martinet Menut, Àguila Cuabarrada, Duc, Durbec (H), Pinsà Borroner (H).
   
   
  Merla Roquera
   
  Distància: 8 kms, 3 hores.
  Característiques: Distància i pendents moderades.
  Accés: Via Vilanova de la Sal.
  Lloc de sortida: 318515 4639625. Font les Fontanelles, al llarg del camí que va des de 
  Vilanova de la Sal a l'ermita de la Mare de Déu de Montalegre.
  Indicacions: A la font de Fontanelles hi brolla aigua, i també hi ha una alzina monumental. Aparcar als voltants i començar la caminada. Quan es trobi un gir a l'esquerra molt tancat seguir pel camí secundari que va pujant des del fons dels cingles fins al Coll de Porta. Aquest itinerari ofereix vistes espectaculars de la plana de Lleida i més enllà.
  Espècies principals:
  (i) Voltor Comú, Aufrany (E), Falcó Pelegrí, Cercavores (H), Merla Blava, Còlit Negre, Tallarol de Garriga (E), Gralla de Bec Vermell, Pardal Roquer.
  (ii) Merla Roquera (E), Pelaroques (H).
   
   
  Abellerol
  Distància: 35 kms.
  Característiques:Dificultat moderada, amb trossos amb pendent pronunciada.
  Accés: Via Os de Balaguer.
  Lloc de sortida: 310275 4640335. El Pont del Congost sobre el riu Farfanya a la carretera entre Os de Balaguer i Alberola. Senyal indicadora a els Picons.        . 
  Indicacions: Comença amb un ascens continuo fins a les ruïnes del castell de Montessor i paral·lel a la Serra de Sant Miquel. Des d'aquí es baixa fins a l'ermita de Sant Salvador i després per la dreta del Barranc de Sant Salvador cap al Corral de de Nadal. Girar a l'esquerra si es vol visitar els Plans de Salaverd tocant a la riba de l'embassament de Santa Ana (aproximadament 1 km). Des del Corral de Nadal seguir el camí principal que passa pel poble d'Alberola i que dóna al trajecte asfaltat que retorna al lloc de sortida. 
  Espècies principals:
  (i) Voltor Comú, Abellerol, Cotoliu, Tallarol Emmascarat (E), Tallarol de Garriga (E), Tallarol Capnegre, Mosquiter Pàl·lid (E), Bruel, Pardal Roquer.
  (ii) Àguila Daurada, Falcó Pelegrí.
   
   
  Teixidor
   
  Distància: 7 kms, 3 hores
  Característiques: Còmode amb alguna pujada.
  Accés: La C-26 que enllaça Alfarràs i Algerri. 
  Lloc de sortida: 299285 4636355. L'àrea de recepció tocant el riu Noguera Pallaresa a Ivars de Noguera.
  Indicacions: Una ruta circular que inicialment segueix el curs del riu per ascendir als secans i als matollars de la Serra Llarga. Es pot seguir en qualsevol dels dos sentits. L'ermita de Sant Sebastià ens delecta amb les millors vistes de les planes dels voltants.
  Espècies principals:
  (i) Picot Verd, Picot Garser Gros, Abellerol (E), Cogullada Fosca, Còlit Ros (E), Balquer (E), Bosqueta vulgar (E), Tallarol Capnegre, Tallareta Cuallarga, Teixidor, Oriol (E). 
  (ii) Cucut reial (E).