Treballant per ser més sostenibles

 

 

Les comarques de Lleida, amb una natura privilegiada i un magnífic patrimoni cultural i humà, han apostat des de ja fa anys per la sostenibilitat, especialment pel que fa a un dels seus principals motors econòmics, el turisme. La progressiva sensibilització de tots els actors s’ha traduït en diverses iniciatives i estratègies que tenen un denominador comú: la necessitat d’assolir una gestió sostenible de la nostra destinació. Un turisme que aposti per:

 • Un creixement econòmic inclusiu, afavorint xi la creació i manteniment de recursos per garantir la qualitat de vida de la població local.
 • La inclusió social, permetent la plena ocupació de tota la comunitat local
 • La preservació dels valors culturals, de la diversitat i del patrimoni.

El nostre compromís passa per potenciar un model de gestió sostenible del turisme per a la planificació, desenvolupament i promoció del Pirineu i les Terres de Lleida. Un model que contribueixi a restablir, protegir i millorar el nostre patrimoni natural i cultural així com, que garanteixi una destinació d'alta qualitat per als nostres visitants i una qualitat de vida per a la nostra comunitat local.

 

CONSELLS PER GAUDIR DE LA NATURA

 • Recolliu sempre la pròpia brossa.
 • Els millors records es guarden a la memòria. No cal agafar res.
 • Intenteu utilitzar el transport públic.
 • Informeu-nos dels valors naturals del lloc que visiteu.
 • Respecteu els sons de la natura.
 • Utilitzeu camins senyalitzats.
 • No encengueu foc.
 • Respecteu les zones d'acampada i esteu alerta de les recomanacions de les autoritats, en cas de risc d'inundacions de la zona.
 • Cuideu les fonts i els rius. No els embruteu.
 • Eviteu envair les zones de cria i alimentació dels animals.

 

RECONEIXEMENTS

 

Montsec Destinació Turística i Reserva Starlight


Montsec Destinació Turística i Reserva Starlight
 

El 2013 el Montsec va obtenir el certificat internacional de Destinació Turística i Reserva Starlight, que atorga la Fundació Starlight, vinculada a la Unesco. La distinció inclou 24 municipis de la Noguera i el Pallars Jussà i acredita la zona com un dels sis llocs del món en què millor es veuen les estrelles. Aquest segell de qualitat posiciona el territori com un referent del món del coneixement i la ciència, en aquest cas l’astronomia, i suposa un gran impuls per al turisme. Cal destacar que el Montsec és una de les deu úniques zones del món que disposen de la certificació de Destinació Turística Starlight i la tercera amb la distinció de Reserva Starlight.

 

 
Val d’Aran Biosphere Destination


Val d’Aran Biosphere Destination
 

 

La Val d’Aran va rebre el 2014 el distintiu Biosphere Destination, que acredita el seu projecte de turisme responsable i sostenible amb l’entorn. Es tracta de la primera destinació de muntanya de Catalunya que rep aquest certificat, que atorga l’Institut de Turisme Responsable, entitat associada a la Unesco, i que valora l’equilibri del projecte turístic en el camp social, cultural i mediambiental.

 

 
Val d’Aran Biosphere Destination


El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
 

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici està certificat com a Reserva i Destinació Turística Starlight, reconeixements que s’atorguen a zones que adopten mesures de protecció i tenen uns nivells de qualitat excepcionals, en el primer cas, i a territoris que també disposen d’infraestructura per impulsar el turisme astronòmic, en el segon. Es tracta del primer parc català que rep aquesta distinció atorgada per la Fundació Starlight, i un dels primers de l’Estat.

La Conca de Tremp-Montsec Geoparc Mundial de la Unesco


El Geoparc Orígens als Pirineus Catalans
 

La Conca de Tremp-Montsec va rebre el 2018 l’acreditació Geoparc Mundial de la Unesco, una distinció que reconeix la riquesa geològica i paleontològica, el patrimoni natural, històric i cultural d'aquest territori. Un espai natural integrat per 19 municipis de 4 comarques diferents: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell.